torstai 2. lokakuuta 2014

Kazutaka Otsukan leiri

Suomen wadoliitto ja wado-ryu nature -liitto järjestivät perinteisen wado-ryu suurleirin Kangasalla 26.-30.9.2014. Leiri kesti viisi päivää ja opettajana oli tyylin perustajan pojanpoika Kazutaka Otsuka. Minullekin aikataulut tällä kertaa sopivat. Tämä oli ensimmäinen wadoliiton leiri kuuteen vuoteen ja myös ensimmäinen Kazutakan leiri, johon osallistuin.

Koitan kuvata mahdollisimman tarkkaan jokaisen päivän harjoitusten sisällön ja painotetut asiat (sikäli kuin ne muistan). Lopussa on lyhyt yhteenveto.
Tekstin välissä olevat kuvat ovat linkkejä Suomen Wado-Ryu Karateliiton facebookissa julkaisemiin kuviin. (Linkki facebookin kuvagalleriaan.)


PERJANTAI

Lämmittelyksi tehtiin erilaisia lantion, hartioiden ja selän liikuttamisharjoituksia, joista jouhevasti siirryttiin kihon zukiin. Zukissa korostettiin yläselän ja rintakehän käyttöä. Näitä harjoiteltiin pitämällä käsi suorana edessä lyöntiasennossa ja pelkästään yläselällä terävä työntö, jolloin käsi venyi parikymmentä senttiä eteenpäin. Tätä harjoiteltiin myös parin kanssa siten, että laitettiin käsi suorana kontaktiin uken rintakehää vasten ja tönäistiin paria yläselän terävällä venytyksellä. Lisäksi ilman paria laitettiin molemmat kädet hikiteasentoon ja siitä yläselällä vedettiin kyynärpäitä lähemmäs toisiaan. Sitten kädet laitettiin eteen "lyönnin puoliväliin", kyynärvarret lähellä toisiaan. Tästä selällä painettiin kyynärvarsia toisiaan vasten.

Zuki

Lähtötilanteessa toinen käsi on takana hikitessä ja toinen edessä suorana. Vedetään hikitekättä selällä  taakse ja työnnetään lyönyttä kättä selällä eteenpäin. Lantio ja keskivartalo pidetään paikallaan "puristettuna" (squeeze). Sitten selkä rentoutuu ja käsi tulee eteen, “sisäpuolelle”, lähelle keskilinjaa, osoittaa eteenpäin, kämmen vielä ylöspäin ja siitä eteen suoraksi ja selällä loppuvenytys. Samalla toinen käsi vedetään selällä taakse ja lopuksi selällä pieni kiristys ja hikite taakse. Kun hikite käsi vedetään selällä ja lyövä käsi työnnetään selällä kiertyy ylävartalo hieman, ja kun lantio pidetään paikallaan eikä anneta kiertyä mukana, syntyy kehon sisälle jännitys. Kun lähdetään iskuun, tämä jännitys laukaistaan rentoutumalla ja saadaan siitä voimaa lyöntiin. Keskustan puristus yhdistää kehon ja saadaan koko vartalon voima lyönnin taakse.

Kumite

Parin kanssa tehtiin em. selällätyöntöharjoitusta ensin paikaltaan, sitten hyökkääjä oli kauempana, liukui sisään, otti kädellä kontaktin ja työntö selällä. Etäisyyttä harjoiteltiin siten, että molemmat otteluasennossa ja toinen liikkui kaksi kertaa johonkin suuntaan (molemmat samaan) ja toinen liikkui perässä säilyttäen etäisyyden. Tähän lisättiin perus junzuki ja sitten zuki palautuksella. Liikkeen seuraaja siis teki lyönnit ja erityisesti molemmissa korostettiin hyvää etäisyyttä iskuhetkellä.

Sitten uke liikkui yhden askeleen tai liukumisen johonkin suuntaan. Tori seurasi ja siirtyi hieman vinottain ukeen nähden ja zuki hyvältä etäisyydeltä.

Mielenkiintoinen harjoitus oli, että uke seisoi paikallaan ja tori lähti lyömään terävää ja voimakasta lyöntiä ukea rintaan ja juuri kun nyrkki kosketti puvun pintaa, rentoutettiin selkä eikä päästetty voimaa iskuun.

Kushanku

Leirin tavoitteena oli käydä kata Kushanku kokonaan läpi ja perjantain harjoituksessa aloitetiin tekemällä alkuympyrä. Ympyrän teossa korostettiin selän käyttöä ja sitä harjoiteltiin myös parin kanssa siten, että toinen hieman vastusti käsien nostoa ylös, sekä käsien laskemista kaarta pitkin alas.


LAUANTAI 1

Lämmittelynä tehtiin mm. tehokas alaselän harjoitus: Polvet hieman koukkuun, nojataan selkä suorana hieman eteenpäin ja annetaan käsien roikkuna rentona (ns. gorilla-asento). Tässä asennossa sitten käänneltiin alaselkää edestakaisin.

Junzuki

Seistään junzukiasennossa. Liikkeellelähdössä työnnetään etukättä selästä asti eteenpäin ja samalla työnnetään vastakkaista lonkkaa myös eteenpäin siten, että reisi-kylkilinja kiristyy kuin jousi. Jousen vapautuksella askel eteenpäin ja zuki kuten perjantaina opetettiin.

Kushanku

Kushankusta harjoiteltiin muutamaa alkuympyrän jälkeen tulevaa liikettä. Koko vartalo kääntyy ensin torjunnan mukana ja lopussa vastakkaiseen suuntaan. Samalla takakäsi kääntyy olkavarresta asti ensin hieman eteen ja sitten käsi nousee rinnalle. Kazutaka pyysi kiinnittämään huomiota kämmenen muotoon shutossa. Peukalo taipuu peukalon linjan suuntaisesti (kun ensin avataan kämmen sormet suoriksi eikä puristeta peukaloa muita vasten). Torjuntojen jälkeen noustaan valmiusasentoon ja siitä työnnetään etukättä selästä asti ensin eteenpäin ja sitten torjunta ja lyönti.

Ensimmäistä torjuntaa harjoiteltiin parin kanssa ensin siten, että pidettiin torjuvaa kättä omaan vartaloon nähden paikallaan ja työnnettiin pari sivuun katan liikkeellä. Toisessa saman liikkeen pariharjoituksessa uke seisoi otteluasennossa ja tori astui etujalan ulkopuolelle ja molemmat kädet vietiin uken etukäden yli. Oma etukäsi uken rintakehälle/kaulalle ja takakäsi kontaktiin uken takakäteen. Tästä painopiste alas, vartalonkierto ja kaato. Tätä harjoiteltiin ensin niin, että uke pysyi vain paikallaan ja sitten siten, että uke hyökkäsi etukäden lyönnillä. Toimii myös menemällä uken etukäden alapuolelle, jolloin lähes sama liike kuin ohyo kumite kolmosen kaadossa.

.


LAUANTAI 2

Alkulämmittelyjen jälkeen harjoiteltiin pinan shodanin alussa ja kushankun alhaalla tehtävää "tetsui-uchiuke" liikettä seuraavasti: Seistiin hartioiden levyisessä asennossa ja siitä ensin oikealla kädellä testuimainen shuto ylhäältä alas vasemmalle puolelle siten, että selällä työnnettiin käsi eteen ja käsivarsi osoitti suoraan sivulle. Samalla vasen käsi vedettiin vasempaan rintaan kiinni kyynärvarsi pystyasennossa. Sitten sama oikealle.

Parin kanssa harjoiteltiin maegeria. Ensin laitettiin polvi paria vasten ja lantion työnnöllä tönäistiin paria. Sitten potkaisiin paria maegerilla niin, että kun päkiä osui vartaloon, pysähdyttiin, ja siitä työntö lantiolla. Lopuksi vielä harjoitus, jossa uke liikkui kaksi kertaa johonkin suuntaan, tori seurasi perässä ja potkaisi maegerin.

Kushanku

Gedanbarai-zukin jälkeen astutaan suoraan vasemmalle leveähköön asentoon ja siitä painopiste siirtyy vielä enemmän vasemmalle selkä suorana. Oikea käsi tuodaan selän lihaksia käyttäen eteen keskilinjalle. Siitä voimakas vartalon kierto ja oikealla gaiwan uke niin että rintakehä aukeaa. Vartalon kierto lantiolla rennosti siten, että etujalan nivustaive "taittuu". Tästä ylös, zuki ja oikealle sama torjunta. Sitten kiristetään vasen reisi-kylki linja ja sen rentoutuksella vedetään vasen jalka painopisteelle. Oikealla maegeri ja sotouke(gaiwan uke). Ennen torjuntaa oikeaa kättä ei pudoteta alas, vaan torjunta lähtee siitä missä käsi on. Vasen käsi pysyy potkun aikana kyljessä hikitessä. Hikitessä ja torjunnassa painotettiin selän käyttöä.

Katan sotouke - maegeri liikettä harjoiteltiin parin kanssa seuraavasti:
Uke hyökkäsi etukäden suoralla lyönnillä ja tori hyvin pienellä sotoukemaisella käden liikkellä ohjasi hyökkäyksen sivuun. Käsi pysyi lähes paikallaan ja torjunta tehtiin selällä ja rintakehän aukaisulla.
Lopuksi mukaan otettiin potku, jolloin tori siirtyi hieman hyökkäyslinjalta sivuun ja em. torjunta ja maegeri.Shuto

Seistään mahamni no nekoashissa ja kädet shutoasennossa. Tästä vartalon kierto ja painopiste siirtyy eteenpäin. Pysytään linjalla. Etukäsi taittuu eteen vaakatasoon ja takakäsi nousee eteen, korvan taakse. Työnnetään selällä ja rintakehä painetaan kasaan. Otetaan askel. Lantio, rintakehä ja shutokäsi liikkuvat ensin suoraan eteenpäin. Lopussa kierto, lantio ja rintakehä aukeaa.

Lantion avaamista harjoiteltiin tate seishan dachista siten, että nostettiin takajalan polvi eteen ylös ja siitä lantion aukaisu, jolloin tukijalka kiertyy, mutta polvi säilyttää suuntansa eteenpäin.

Shuton liikkumista harjoiteltiin ensin tate seishan dachissa, jossa vartalon kierto, painopiste pysyy paikoillaan, ja askel. Sitten mahamni no nekoashissa, jossa vartalon kierrossa painopiste siirtyy hieman eteenpäin. Lopuksi koko askel yhtenä liikkeenä ja kädet mukana.


SUNNUNTAI

Lämmittelyksi juostiin sekaisin satunnaisiin suuntiin ympäri salia ja välillä tietyt vyövärit yrittivät läpsäistä toisia tiettyjä vyövärejä olkapäälle, jos sattuivat tulemaan kohdalle.

Pariharjoituksia

Uke seisoi pelkästään säkkinä otteluasennossa. Ensin potkittiin mawoja ja uramawoja ja samalla kierrettiin uken ympäri. Sitten siten, että ennen potkua vartalon kierrolla kehon "viritys" ja sitten laukaisu ja potku joko takajalalla tai siirrettin takajalkaa hieman edemmäs ja potku etujalalla.

Katan "käsipäivää" liikettä harjoiteltiin niin, että uke seisoi normaalissa haara-asennossa. Tori seisoi uken edessä hieman sivussa ja käsi painettiin sivulta päin kontaktiin uken olkavarteen.  Oma keskusta puristuksiin (squeeze) ja ylävartalolla lyhyt terävä työntö. Käsi pidettiin paikallaan omaan vartaloon nähden. Kyynärpää sisällä.

Saman liikkeen toisen käden liikettä harjoiteltiin siten, että uke seisoi lyöntiasennossa käsi suorana chudan korkeudella. Tori painoi oman käden yläpuolelta uken käteen kontaktiin. Oma kämmenpuoli ylöspäin. Siitä kierrettiin käsi uken käden alle ja nosto selällä ylös niin, että oma kylki ja kainalo aukeaa.

Kushanku

Kolmen shuton jälkeen ensin vartalo kiinni, ja sitten askel ja nukite. Nukiten jälkeen vasen käsi tuodaan vatsalle ja oikea käsi nousee otsalle kuin otettaisiin kiinni isosta pallosta. Tästä pallon pyöräytys selän lihaksilla. Vasen kylki aukeaa kuten edellisessä pariharjoituksessa. Oikea käsi pysähtyy sormet alaspäin rintakehän korkeudelle. Asento on kuin katan alun gaiwanukeissa, paitsi etujalka on jalkaterän verran edempänä. Nivustaive kunnolla taittunut. Tästä maegeri ja potkun jälkeen lantion kierto vasemmalle samalla kun mennään alas. Alasmeno hyvin alas. Vasen jalka suorana ja selkä suorana. Ei nojata eteenpäin. Oikea käsi sivaltaa hieman sivulta ja vasen käsi rinnalle. Tässä taidettiin hieman nojata eteenpäin. Noustaan ylös kuin vedettäisiin hiuksista ylös. Keskilinja pysyy nousun aikana kohdallaan. Samalla gedanbarai ja edelleen painotettiin selän käyttöä. Sitten taas pallo käteen ja sama sarja uudestaan. Sarjan jälkeen valmiusasentoon ja hikitekäden veto kunnolla selällä.

Ennen gedanbarai - maegeria, työnnetään etukättä selästä asti hieman eteenpäin ja lähdetään avaamaan potkaisevan jalan lonkkaa. Ulospäin näkyvä liike on hyvin pieni. Sitten gedanbarai ja potku suoraan sivulle. Vartalo ei käänny mukana. Kun potku palautetaan, polvi pysyy ylhäällä, ja siitä pudotetaan oma paino alas ja empi (selällä!).

Lopussa Kazutaka valitsi 5 junnua ja pisti heidät tekemään Kushankua (siihen asti mitä oli opetettu). Muut arvostelivat ja menivät mielestään parhaan taakse jonoon. Sitten junnut valitsivat jonostaan yhden mustavöisen ja nämä taas tekivät Kushankun ja muut menivät parhaan taakse jonoon jne.


MAANANTAI

Harjoitukset aloitettiin erilaisilla lantion ja lonkan harjoituksilla. Haettiin mm. nivustaipeen rentoa taivuttamista pitämällä toinen jalka edessä ja siitä pyöritettiin lantiota eteen ja taakse rennosti niin, että lantio aina loksahti rennosti paikoilleen. Lantiota ja alaselkää liikuteltiin takareisien lihaksilla. Tällä varmaankin haettiin tapaa, kuinka saadaan keskustaa puristettua siten, että selkä pysyy suorana ja pysytään mahdollisimman rentona.

Gyakuzuki

Gyakuzukiasennossa ollaan vartalo kiertyneenä etujalkaa vasten niin, että nivustaive on taittunut. Tästä lähdetään kääntämään lantiota vielä enemmän ja samalla siirretään painopistettä eteenpäin. Jalat voivat tässä vaiheessa vartalon kierron seuruksena liikkua, mutta niitä ei pidä liikuttaa. Sitten askel, jolloin lantio aukeaa ja lyönti ja nivustaive taittuu.

Hetken harjoittelun jälkeen Kazutaka pisti junnut tekemään gyakuzukia, kun muut katsoivat. Sitten puolet muista ja sitten toinen puolisko.

Harjoiteltiin vielä liikkumista lantion kierrolla siten, että lantion pyöräytyksellä jalka eteen tai taaksepäin. Sitten seistiin shikodachissa, pyrittiin pitämään lantio paikallaan (keskusta puristettuna) ja ylävartalon yläosan kierrolla liikutettiin jalkoja eteenpäin.

Kushanku

Maegeri-gedanbarai-enpin jälkeen tulee shuto taakse. Siinä kädet nousee kuten ennenkin, mutta ylävartalo lähtee ensin kiertämään (lantio pysyy paikallaan) torjunnan suuntaan. Ylävartalon "jousi" kiristyy ja sen vapauttamisella käännös lonkalla ja shuto.

Viimeisen shuton jälkeen otetaan taas "pallo kiinni" ja selän lihaksilla pallon pyöräytys. Sitten ennen potkua vartalo (etulonkka) lähtee kiertämään lisää. Paino siirtyy eteenpäin ja jalat voivat hieman liikkua vartalon perässä. Syntyy jännitys ja rentoutuksella maegeri. Maegerin jälkeen lonkalla/vartalolla kääntäen asento kiinni. Jalka maahan ja iskut sisäkautta selän lihaksilla. Lopussa lantionkierrolla vartalo kääntyy hieman vasemmalle.

Sitten liukuminen taakse ja gaiwan uke kunnolla keskilinjan kautta. Torjunta ja etujalan liikkuminen samanaikaisesti. Paikalla kaksi zukia (selällä, keskusta puristettuna jne.).

Käännytään vasemmalle siten, että vasen jalka aukeaa hieman (shikodachimainen välisasento) ja siitä jalat paikoillaan ja ylävartalo jatkaa kääntymistä etulonkkaa vasten. Syntyy kiristys ja rentoutuksella lähtee hizageri. Vasen käsi pysyy koko käännöksen ajan nyrkissä ja kyljessä kiinni. Vasta kun tulee potku, käsi aukeaa, putoaa vähän alas ja siitä kädet yhteen reiden kautta (vasen auki ja oikea nyrkissä kuten ennenkin).

Kun polvi on hizagerin jälkeen ylhäällä, kaadutaan tässä asennossa eteen, pidetään selkä suorana ja mahdollisimman pystyssä. Kuitenkin siten, että sormet koskettavat maahan. Asento on sama, kun selkä suorassa mennän kyykkyyn, laitetaan sormet lattiaan ja työnnetän toinen jalka suoraksi taakse. Asennossa pysyy vaikka kädet ottaa irti lattiasta. Ylös noustaan siten, että keskilinja/painopiste pysyy paikallaan. Samalla käännytään ja shuto.
  
Parin kanssa harjoiteltiin katan hizagerin jälkeistä alasmenoa Kihon Gumite 10:llä. Tehtiin hyökkäyksenä pelkästään vasemmalla kädellä gyakuzuki jodan. Puolustajalla oikea jalka edessä. Torjunta oikealla, sitten oikealla kädellä kauluksesta kiinni. Oikean käden käsivarrella avataan uken asentoa ja samalla vasemmalla haito gedan. Vasen käsi uken takajalan eteen, käsillä vähän painetta ja astutaan edestä sisään ja uken ohi siten, että mennään hyvin matalaan asentoon, vasen jalka pitkälle taakse ja oma alaselkä kiinni uken reiteen. Siitä nosto, heitto ja otteet irti. Helpompi versio on tehdä sisäänmeno ja heitto pystymmässä asennossa, mutta siinäkin kunnolla kiinni ukeen.

Sisäänmeno ja heitto tehdään täsmälleen samalla periaattella kuin judon ippon seoi nage - heitto, jota harjoiteltiinkin parin kanssa siten, että ukella oikea käsi edessä. Otettiin vasemmalla kädellä sivulta ulkoa päin kiinni ranteesta, oikealla kädellä alakautta kiinni käsivarresta, käteen pientä vetoa ja kunnolla sisään ja nostettiin uke selän päälle.

Tehtiin parin kanssa vielä seuraava harjoitus:
Uke vasen jalka edessä. Hyökkäyksenä askel ja oikealla kaareva lyönti sivulta.
Tori oikea jalka edessä. Torjunta molemmilla käsillä (selän lihaksilla voimaa torjuntaan), kädestä kiinni molemmilla käsillä. Painetaan vähän alas, vedetään ja työnnetään uken heikkoon suuntaan ja astutaan uken jalan taakse. Kaato, pidetään kädestä kiinni ja zuki.


TIISTAI

Lämmittelynä tehtiin erilaisia lantionkierto harjoituksia. Kierrettiin lantiota, niin että tukijalka kääntyi sivulle ja ylävartalo pidettiin eteenpäin. Käveltiin eteenpäin ja samalla pyöritettiin lantiota laajassa kaaressa myötä- ja vastapäivään. Seistiin zenkutsudachissa ja siitä painopistettä eteenpäin etujalalle ja lantiolla kääntyminen. Vastaava kuin Pinan Nidanin käännös ennen ensimmäistä nukitea.

Pariharjoituksia

Hyökkäys suora zuki päähän. Tori väistää iskun laajalla lantion kierrolla ja samalla liikkellä siirtyminen ukeen kiinni ja puskettiin. Väistö oli vähän kuin Matrixissa luotien väistäminen.

Hyökkäys kaareva lyönti etukädellä päähän. Puolustajalla sama jalka edessä, kuin hyökkääjällä. Torjunta molemmilla käsillä joustavasti siten, että lyönnin liike ei pysähdy kokonaan. Takakädellä kiinni uken lyövän käden ranteesta, astutaan uken edestä uken sivulle etujalalla. Kierähdetään käden alitse (selkä ukeen päin). Painetaan (tai vedetään ja painetaan) uken olkavarresta ja vedetään uke alas. Polvi lapaluun päälle ja uken käsi jää tukevasti omaa vartaloa vasten.

Kushanku

Ollaan tehty alasmeno ja sen jälkeen kaksi shutoa. Shuton jälkeen vasen lantio aukeaa, kierto, sotouke ja zuki. Liu'utaan taakse, sotouke ja renzuki. Oikea käsi putoaa suoraksi alas ja sitten sotouke maegeri ja shuto mahamni nekoashissa. Tästä lantion kierrolla asento muuttuu junzukiasennoksi, etukäsi poikittain eteen ja takakäsi nukiteasentoon. Samantien askel ja nukite. Nukiten jälkeen vartalon kierto siten, että nukitekäsi pysyy paikallaan. Tätä harjoiteltiin parin kanssa niin, että kosketettiin nukiteasennossa nukitekäden etusormella uken sormea. Tästä tehtiin vartalon kierto ja kääntyminen siten, että sormi kosketti kevyesti uken sormea koko tekniikan ajan. Vartalon kierron jälkeen siis tetsui, laaja uraken ja enpi. Kaikkiin myös liukuminen eteenpäin. Avataan oikea lantio ja gedanbarai sotouke. Tästä astutaan suoraan (siis ei kaarevasti), käännytään ja tetsui-sotouke. Tämän jälkeen oikea käsi kiertää riittävästi ulkokautta ja iskee vasemman käden alle. Molemmilla käsillä jodanuke kämmenet auki, astutaan vasemmalla suoraan oikealle. Käännytään, kädet alas, nidan geri ja uraken.
Urakenin jälkeen käsi pidetään oman vartalon suhteen paikallaan, kun kierähdetään etujalan ympäri. Samantien isketään vasen käsi oikean alle. Ollaan matalahkossa asennossa, selkä suorana pienessä etunojassa. Tästä noustaan ja molemmat kädet ylös sivuille. Yame, oikea jalka lähemmäs, naore, vasen ja oikea.

(Kushanku käytiin loppuun melko kiireellä, eikä tekniikoita kovin tarkkaan selostettu.)

Pariharjoituksia

Hyökkäys suora zuki.
Pyörähdys ja pysytään lähellä ukea. (Perus taisabaki.)

Ukella vasen jalka edessä ja hyökkäys gyakuzuki oikealla.
Torilla vasen jalka edessä. Liu'utaan vasemmalle ja napataan vasemmalla kädellä lyövä käsi yläkautta kiinni ranteesta samalla kun pyörähdetään myötäpäivään. Oma käsi on uken käden suuntaisesti. Pyörähdyksessä selkä lähelle ukea, pidetään vasemmalla kädellä uken käsi "kireällä" ja nojataan rennosti uken olkavartta vasten ja painetaan uke maahan.

Hyökkäys mawashigeri.
Väistetään taakse ja liu'utaan eteen ulkopuolelle ja napataan takakädellä jalka kiinni alakautta. Samalla etukäsi ottaa yläkautta reiden kainaloon. Oma painopiste ja uken jalka alhaalla. Pudotetaan painopistettä vielä alemmaksi ja kaadetaan uke taakse ja jalkalukko.

Hyökkäys mawashigeri.
Väistetään eteen sisäpuolelle. Napataan jalka vastavaasti kuin edellisessä, mutta nyt jatketaan liikettä potkun suuntaan ja painetaan uke alas.

Lopuksi kumarrukset, lahjan luovutus senseille ja loppukättelyt.YHTEENVETO

Kazutakan opetustyyli oli mukavan rento. Perustekniikkaa ei tehty muodossa komentojen tahdissa, vaan sensei selitti ja näytti esimerkkejä. Tekniikkaa sitten kokeiltiin omaan tahtiin. Kataa tehtiin välillä hieman muodollisemmin komentojen mukaan.

Leirin keskeisimpinä teemoina näyttivät olevan selän, lantion sekä "kehon sisäisen jousen" käyttäminen eri tekniikoissa. Kazutaka mainitsi moneen otteeseen sisäisen voiman käytön ja yhtenäisen kehon (connected body). Sisäisen voiman käyttöä ja kehon yhtenäisyyttä pyrittiin hakemaan erityisesti keskivartalon puristuksella sekä luomalla kehon sisälle jousimaisia jännityksiä sekä niiden vapautuksia.

Mielenkiintoista oli myös se, että Kazutakan ja wadokain (Bob Nashin) opetukset muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Molemmat korostivat esim. nivustaipeen taivutusta/taittamista, lantion pitämistä suorana iskuissa ja kehon yhtenäisyyttä. Jopa Kushankun muoto on nyt enemmän wadokain mukainen kuin mitä aiemmin on opetettu. Esim. alkupuolen alasmenot tehdään nyt samalla tavalla.
Molemmat ovat opettaneet myös junzukin melko tarkkaan korostaen hieman eri asioita, eikä niissä ole mitään ristiriitaisuuksia. Itseasissa, kun yhdistää Nashin korostamat jalan vedon ja reisiluun käytön sekä Kazutakan opettamat jousen virityksen ja vapautuksen sekä keskustan puristuksen, saadaan varsin hyvä paketti kasaan.

Kaiken kaikkiaan leiri oli hyvin antoisa. Asiaa oli sopivasti ja perustelut tuntuivat järkeviltä. Minulle ehkä uusin asia oli ylävartalon yläosan kierto. Tai siis periaattessa tuttu juttu Naihanchi-katasta, mutta sitä ei ole aiemmin opetettu näin tarkasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti